Tranquebar er som bekendt et sted i Indien og en tidligere dansk koloni, men det er også en skøn boghandel i Borgergade i det indre København.
Faktisk er Tranquebar betydeligt mere end en boghandel, for her sælges også musik, såkaldt ‘etnisk kunsthåndværk’ (findes der ikke-etnisk kunsthåndværk?, kunne man spørge, men vi ved jo godt, hvad der menes), og god kaffe brygget af Tranquebars egen barrista. For Tranquebar er også en café, hvor man i øvrigt ikke behøver at nøjes med kaffen, men også kan få et glas vin eller en udenlandsk specialøl. Tranquebar er derudover jævnligt vært for litterære arrangementer og levende musik med fokus på verdensmusik og jazz (se programmet på Tranquebars hjemmeside).
Jeg hører til dem, der foretrækker, at min boghandel handler med bøger – og ikke med alt muligt andet tingeltangel. Men hos Tranquebar må jeg indrømme, at det hele faktisk går op i en højere enhed. De forskellige stykker etnisk designnips, man finder rundt omkring i butikken mellem bøgerne, passer godt til stemningen i en boghandel med særligt fokus på rejselitteratur og et udvalg af skønlitteratur, der kommer hele verden rundt..
Da jeg sidst var forbi Tranquebar en mørk decemberaften forleden var stemningen superhyggelig. Der var ikke mange ledige,bløde stole i caféafdelingen i den bageste del af butikken, snakken gik mellem kunderne og behagelig afdæmpet verdensmusik strømmede ud af højttalere og fyldte rummet.
Mit hovedfokus var dog bøgerne, og også i den henseende gør Tranquebar det godt. Tranquebar slår sig op på at være en verdensboghandel, og det skal forstås som en boghandel med bøger om og fra lande i hele verden i alskens genrer. Her er en del guidebøger, men også masser af skønlitteratur og bøger om kultur, arkitektur og historie.
Tranquebar har begået et lille scoop ved ikke at organisere bøgerne i reolerne på traditionel vis efter genrer, sprog og forfattere, men efter verdensdele og lande. Så skal du f.eks. finde en roman af José Saramago, så skal du kigge i reolen under Portugal, hvor du også finder turistførere til Lissabon, vandreguides til Madeira, fagbøger om Portugals historie osv.
Det er selvfølgelig lidt besværligt, hvis man ikke lige kender Saramagos nationalitet (men mon ikke de smilende boghandlere så kan hjælpe?). Til gengæld er det genialt, hvis man skal ud at rejse og gerne vil have en god ferieroman med, som foregår i eller er skrevet af en forfatter fra rejselandet. Og så gør Tranquebars organiseringsprincip i øvrigt, at man føler sig ekstra godt taget imod, når man hører til dem, der selv har organiseret sine skønlitterære bøger derhjemme efter forfatternationalitet og åndsbeslægtethed (endelig nogle andre, der også har forstået det).
Udover de geografisk organiserede reoler er der i Tranquebar også en række større og mindre fremlæggerborde, som lokker med spændende nye danske og udenlandske titler.
Udvalget af bøger er ikke det største i byen, men det er heller ikke det mindste, og så er det præget af høj kvalitet. Man mærker med det samme, at boghandlerne i Tranquebar mener noget med at drive boghandel: Her bliver der købt ind med sans for kvalitet, og der er plads til både den bredere og den smallere – og den meget smalle – litteratur. I den sidste genre finder man også et pænt udvalg af nyere, skæve danske udgivelser (af den slags den lille fine Møllegades Boghandel er specialiseret i).
Hvorom alting er: Mangler du en bog til ferierejsen, eller mangler du bare en bog, eller mangler du bare en hyggelig café, så gør dig selv den tjeneste at slå et smut omkring Tranquebar i Borgergade.
TRANQUEBAR
Borgergade 14
1300 København K
tlf. 33125512
mail@tranquebar.net
www.tranquebar.net
Tranquebar er også på facebook og twitter.
Sikke en fin boghandel, den har jeg aldrig hørt om før, det kunne da godt være man lige skulle kigge forbi der, når man er i København igen. Har de kun dansksprogede udgivelser eller sælger de også engelske bøger? 🙂
Også bøger på engelsk