Er du bog- og boghandelelsker på besøg i Madrid, må du ikke snyde dig selv for et besøg i den charmerende, lille boghandel Desperate Literature. Bevares, du skal nok også omkring Prado-museet, byens skønne pladser og især omkring så mange tapasbarer, du overhovedet kan rumme, men Desperate Literature må du ikke gå glip af. Den er übercool.
K & kone er på en kort påskeferie i Madrid, og det er der virkelig meget godt at sige om. Det er hverken første eller sidste gang, vi besøger byen. Den har en rå charme og en puls, der gør den til en af vores favoritbyer. En af Madrids mange attraktioner er dens boghandeler. Jeg følger op om kort tid med et indlæg om et lidt større udvalg af madrilenske boghandlere (jeg er slet ikke færdig med min rundtur endnu), men Desperate Literature er en perle, der fortjener sin egen omtale.
Boghandelen er ikke stor, faktisk ret lille, bare et enkelt beskedent rum med et lille baglokale. Men der er pakket vældig mange bøger ind på de få kvadratmeter, og kvaliteten er høj, betjeningen god og stemningen helt i top. Det er et godt sted.
Allerede i indgangspartiet, før man er kommet ind i butikslokalet, mødes man af et appellerende udvalg af små chapbooks med indbydende omslag, herunder et udvalg af bøger, der foregår i eller handler om Madrid. Jeg kunne ikke nære mig for at snuppe én med (det blev
Solucion/The Solution af Emilio Pardo Bazán, mere om den nedenfor).
Når man træder et skridt længere ind i det lille butikslokale omfavnes man af behagelig, afdæmpet bluesmusik, der strømmer ud af usete højttalere – gode, gamle sager af John Lee Hooker er for denne boghandelturist perfekt underlægningsmusik til at gå på bogopdagelse.
Butikken er indrettet i en – givetvis bevidst – lidt skramlet og supercharmerende stil. Håndskrevne skilte lavet af gamle papstykker, en bastkurv på indgangstrappen med lykkeposer med en ukendt bog i til spotpris (“Mystery bags”), håndskrevne anbefalinger af udvalgte bøger, persisk mønstrede tæpper på gulvene, et par grønne planter og blomster her og der og frem for alt – naturligvis – bøger over det hele i reoler fra gulv til loft, i stakke på gulvet og indbydende fremlagt på enkelte små borde.
Bøgerne er primært på engelsk, spansk og fransk, og nye og antikvariske bøger står blandet mellem hinanden på hylderne. Særligt sjældne og/eller smukke antikvariske bøger kan beses på forespørgsel. Og kvaliteten er gennemgående meget høj – det er folk, med kærlighed til den gode litteratur, der står for udvalget, kan man fornemme.
Spaniensturisten, der gerne vil læse noget fra eller om Spanien, kan glæde sig over en særlig sektion med spansk, herunder latinamerikansk, litteratur i oversættelse og andre romaner, der foregår i Madrid eller andetsteds i Spanien.
Sektionen med lyrik er bygget op omkring et lille arbejdsbord med et gammeldags hakkebræt af en skrivemaskine omgivet af bøger, en læselampe og en blomstervase. Væggen bag bordet er beklædt med gamle sort-hvide forfatterfotos og enkelte gulnede bogsider. Her er der nogen, der har hygget sig godt med indretningen – og har haft god sans for det.
I baglokalet er der endda blevet plads til et Childrens’ Corner med en sofa (som dog er delvist optaget af bøger) og selvfølgelig masser af børnebøger i reolerne.
Betjeningen er venlig og ikke-anmassende, præcis som den skal være, når man oser rundt blandt bogreoler.
Hvad muleposen gemte
Nu var jeg ikke på decideret indkøbstur, da jeg besøgte Desperate Literature, men jeg kom da derfra med lidt i posen.
Dels blev jeg fristet til at købe et optryk af et gammelt bykort over Madrid, som jeg nok egentlig ikke skal bruge til noget, men jeg har en ting med kort, og kortene stod så fint rullet sammen i en kurv på gulvet i butikken. Desværre fremgår der ikke noget årstal af kortet, så jeg har ikke kunnet tidsfæste det præcist.
Dels var der den omtalte lille snapbook, Solución/The Solution af den spanske forfatter Emilia Pardo Bazán (1851-1921). Den er trods alt for klejn til at kunne bære en selvstændig boganmeldelse, så derfor et par ord om den her.
Det er en ganske kort novelle på ret beset ikke mere end seks sider, som det amerikanske mikroforlag Paravion Press har udgivet i 2015 i deres serie The Cities. Ideen med serien er udgive korte historier af store forfattere, der foregår i storbyer verden over. Pamfletterne i serien kommer sammen med en kuvert og en opfordring fra forlaget til at sende bogen videre, når man har læst den. En charmerende lille gimmick. Udover to bøger fra Madrid er der tidligere udgivet snapbooks fra New York og London.
Novellen Solución/The Solution af den spanske forfatter Emilia Pardo Bazán (1851-1921) er oprindeligt udgivet i 1908 og oversat til engelsk i 1935 (desværre fremgår navnet på oversætteren ikke af kolofonen). Paravion har udgivet den som en dobbeltsproget tekst med den spanske original på venstresiderne og den engelske oversættelse på højresiden. Så kan man jo øve sig på sit spanske undervejs. Den er derudover illustreret af originale tegninger til historien af Marina Martin Cochet.
Udgivelsens udstyr fejler således ikke noget. Selve historien, som jeg læste i solen over en fadøl på Plaza de Santa Anna i går eftermiddags, har dog ikke holdt mig vågen i nat. Bevares, det er en sød lille fortælling om en moden dame og en moden herre, der finder sammen i kampen om en skødehund. Ikke en historie, der ligefrem ryster firmamentet. Men den er særdeles velskrevet, og er man i Madrid kan man glæde sig over at genkende de steder, der optræder i historien.
Et pudsigt sammentræf i øvrigt, for dem, der samler på den slags: Først da jeg kom tilbage til vores ferietaglejlighed i Carrera de San Jerónimo, gik det op for mig, at optrykket af det gamle bykort over Madrid, jeg fik med fra butikken, er det samme kort, som i et udsnit pryder omslaget på det lille tryk fra Paravion Press. Og yderligere, at udgivelsen af Solucion/The Solution er dedikeret til netop boghandelen Desperate Literature.
Folkene bag Paravion Press tæller således også folkene bag Desperate Literature og en række andre boghandeler verden over, nærmere bestemt to boghandeler i New York og Atlantis Books på den græske ø Santorini (som er på min liste over må-besøge-engang-boghandeler-i-verden).
I muleposen fra Desperate Literature var der udover den lille snapbook fra Paravion Press og det nævnte kort også Ben Lerners roman Leaving the Atocha Station (passende læsning i Madrid) og endnu et rent impulskøb i form af Faces in the Crowd af mexicanske Vealeria Luiselli i engelsk oversættelse (for mig aldeles ukendt, men bogen så helt god ud).
Desperate Literature
Adresse: Calle Campomanes 13, 28013 Madrid, Spanien
Web: desperateliterature.com
Facebook: facebook.com/desperateliteraturemadrid