Stemningsmættet roman fra bagsiden af det moderne Bahamas. Her er sol, sand, vand og palmer. Easy living i bermudashorts med kolde drinks, snorkling og driverliv på yachten eller i den koloniale luksusbungalow langs kysten. Men her er også korruption, kriminialitet, klassemodsætninger og i det hele taget en lurende stemning af, at ikke alt er, hvad det giver sig ud for på overfladen.
Har du set HBO-tv-serien Bloodline, så har du en god idé om stemningen i Thine is the Kingdom. I tv-serien er scenen ganske vist Florida Keys, men det er ikke langt fra Bahamas. Der er på samme måde tale om en langsom fortælling, hvor den umiddelbare rigdom, harmonien og det tilsyneladende nemme liv, altid med en kold øl eller en drink inden for rækkevidde, ved nærmere eftersyn tager sig en smule mere lurvet og konfliktfyldt ud.
Der er spændinger mellem områdets rige familier og fattigere low-lifes, og stemningen er i det hele taget uheldssvanger – noget i fortiden er skjult, nogle af personerne vil blive tvunget ud i handlinger, de ikke har ønsket, noget voldeligt kommer til at ske i fremtiden …
Thine is the Kingdom er en roman om identitet, nationalitet, klasse og race. Romanen foregår på Bahamas i slutningen af det 20. eller starten af det 21. århundrede i det moderne Bahamas, og temaerne gennemspilles i en konkret bahamansk kontekst, men med generel gyldighed.
I Thine is the Kingdom er hovedpersonen og jeg-fortælleren Gavin Blake vendt tilbage til sin fødeø, New Providence, Bahamas, efter nogle år som backpacker rundt omkring i verden. Gavins mor var ud af en gammel bahamansk familie, men hans far var en amerikansk tilflytter. I Bahamas betyder det, at han som udgangspunkt ikke har bahamansk statsborgerskab.
Gavin er identitetssøgende og er vendt tilbage for at slå sig ned og endelig opnå sit statsborgerskab. Han tager arbejde som altmuligmand og yachtpasser for Jacob Thesinger, arvtager til et øens rige, hvide familienavne (i sin tid bygget på sprutsmugling) med adresse på The Eastern Road, Bahamas’ rigmandskvarter langs kysten udenfor Nassau på hovedøen New Providence.
I Bahamas er 90 procent af indbyggerne efterkommere af afrikanske slaver, og racemodsætninger er et de af sociale konflikttemaer, der gennemspilles i bogen. Et andet er klassemodsætningerne, som både har at gøre med rigdom, men i høj grad også med herkomst uafhængigt af race: Om du er en ‘ægte’ bahamaner igennem flere generationer eller en tilflytter.
Jeg-fortælleren Gavin er grundlæggende en ordentlig fyr, men hans usikkerhed på sig selv og hans ønske om at blive accepteret som “one of us” driver ham til at træffe en række valg og ikke-valg, som egentlig er imod hans personlige moralske og værdimæssige kompas. I sidste ende fører det ham til at blive modstræbende meddelagtig i både korruption, vold, ildspåsættelse og drab.
Thine is the Kingdom udmærker sig ved sine nuancerede og troværdige personskildringer. Det gælder jeg-fortælleren Gavin, men i høj grad også romanens anden hovedperson, Gavins arbejdsgiver Jacob Thesinger. Thesinger er fuld af retfærdig harme og foragt over for den måde, Bahamas har udviklet sig på med stigende kriminalitet, indbrud, ulovligt fiskeri, en korrupt regeringsadministration og et fraværende politi. I sidste ende viser Thesinger sig imidlertid at være lige så fordærvet selv.
De fleste af de centrale bipersoner står også fint aftegnede. Den eneste nitte i den forbindelse er fiskeren Caleb, som inkarnerer alt det, Thesinger foragter ved det moderne Bahamas, og hvis symptom for Thesinger er det lokale konkylie- og fiskemarked, Montagu Ramp. Caleb spiller utroværdigt mange roller i plottet som både Gavins og Thesingers antagonist i flere sammenhænge, uden at han rigtigt får selvstændigt liv som karakter.
Romanen er velfortalt i et sprog, der bevæger sig nogenlunde lige ud ad landevejen med fokus på handling, dialog og jeg-fortællerens reflektioner – ind i mellem varieret med stemningsmættede naturbeskrivelser.
Tempoet er langsomt. Romanen tager sig god tid til at tegne sine personer og det sociale miljø omkring dem. Men der er dog også action- og spændingssekvenser i form af natlige indbrud, slagsmål, dykning i oprørte vande, en nødtvungen overnatning på en strand efter motorproblemer i frygt for et muligt overfald fra en ildevarslende forfølgende båd m.v.
I starten af romanen går det næsten for langsomt – der går op mod 100 sider, før handlingen rigtigt kommer i gang. Men den er rimelig letlæst, og jeg følte mig i udmærket selskab romanen igennem – også selv om bogen skæmmes af lidt for mange, irriterende typografiske fejl.
Udover at være underholdende læsning er Thine is the Kingdom især anbefalelsesværdig for sine sociale miljøskildringer af det moderne Bahamas. Det virker troværdigt, og jeg havde en oplevelse af at blive klogere på landet, som jeg endnu ikke selv har besøgt. Buckners mørke og pessimistiske karakteristik af Bahamas giver dog ikke specielt meget lyst til tage til Bahamas, ihvertfald ikke til at forsøge at slå sig ned dér i længere tid. Romanen er tydeligvis ikke sponsoreret af det bahamanske turistbureau. På den anden side kan jeg godt forestille mig, at man kan finde de bahamanerne, som vil anfægte det overvejende negative billede af landet, som Buckner tegner.
Titel: Thine is the KingdomForfatter: Garth Buckner
Udgiver: Ravenna Press
Udgivelsesdato: 2008
Sider: 236
Læst: Juli 2017
K's vurdering: