Velkommen til(bage til) Aarhus. I dag udkommer en flot fotobog, som nok kan få én og anden gammel Aarhusdreng til at længes hjem til Aarhus. Men måske også, fordi den kun viser byen fra dens bedste og mest glitrende side.
K’s bognoter gør det normalt ikke meget i coffeetable-bøger. Men som gammel Aarhusdreng (fra dengang Aarhus var Århus) blev jeg alligevel nysgerrig, da redaktørerne skrev og tilbød mig muligheden for at kigge med i AARHUS | BY | AARHUS frem mod udgivelsesdagen.
Udgivelsen er ifølge redaktørernes forord resultatet af en idé undfanget i 2016, som udmøntede sig i en crowdsourcing-kampagne skudt i gang i marts 2017. Byens borgere blev opfordret til at indsende deres bedste fotos. Det blev til mere end 7.000 fotos, hvoraf i alt 411 fotos taget af 167 forskellige fotografer er udvalgt til bogen.
Det er der kommet en vellykket fotobog ud af. Og det er en regulær fotobog. De eneste tekster er to forord af henholdsvis borgmester Jacob Bundsgaard (som kun må kunne være glad for projektet) og redaktørerne, Chresten H. Ibsen & Anders Grønborg, samt lidt om processen og nogle få oplysninger om motiverne samlet bag i bogen – og så selvfølgelig fotografkrediteringer og titler på fotoene.
Billederne taler til gengæld for sig selv, og de fortæller en flot historie om Aarhus by lige nu.
Bogen flyder over af kompositorisk flotte billeder, som man kan nyde i sig selv. Fotos af byens arkitektur og den omgivende natur og snapshots af livet i byen. Langt de fleste fotos har en høj kvalitet, om end jeg personligt gerne havde set, at der blandt motiverne havde været en lidt større vægt på mennesker frem for mursten.
Bogen er opdelt i seks “kapitler:” Active Aarhus, Art & Culture, City of Aarhus, Green Aarhus, Life & Living, Aarhus by the Sea. Titlerne er selvforklarende, og den tematiske opdeling fungerer gennemgående godt. Der bliver fortalt historier med billederne.
En af de gennemgående historier handler om en by i vækst og udvikling. Der bliver bygget og udbygget ganske voldsomt i byen, og de nye byggerier på blandt andet Aarhus Ø får meget plads i bogen.
Jeg er selv født og opvokset i Aarhus, men forlod byen til fordel for hovedstaden efter endte universitetstudier i 1997. I kraft af familie og venner i byen har jeg dog heldigvis stadig min gang i Aarhus.
Der er således ikke mange af de affotograferede steder, hvor jeg ikke har været selv. Ikke desto mindre sker der så meget i byen, at der er motiver, der fremstår helt nye for mig. En ny bygning. Et gavlbillede fra en gade, jeg har gået i mange gange, men nu helt har ændret udtryk, uden at jeg har opdaget det. En flot gadelampe, jeg aldrig har lagt mærke til.
For det fortabte bysbarn er det således sjovt at gå på opdagelse i bogen. De billeder, der taler mest til mig personligt, er nogle af de velkendte og genkendelige steder, som her er fanget og fastholdt på nye måder. En trappeopgang i en flot belysning. En bygning set fra en anden vinkel, end jeg er vant til.
Bogen giver mig lyst til at opsøge både nye og kendte steder i byen og kigge efter nye detaljer i bybilledet, næste gang jeg kommer til Aarhus. Og dermed tænker jeg, at redaktørerne har opnået ikke så lidt af dét, de gerne ville med bogen.
Betragtet som et portræt af Aarhus har udgivelsen dog også sine blinde vinkler. Selv om der er tale om et non-profit-projekt, så har bogen karakter af en reklamesøjle for Aarhus. Som aftagere er der tydeligvis tænkt på både Aarhus Kommune og lokale virksomheder, der har brug for repræsentationsgaver til internationale forbindelser (alle tekster er således på både dansk, engelsk og kinesisk). Det er jo nok også forudsætningen for, at udgiverne har turdet satse på, at det kan løbe rundt.
Det er sådan set også i overensstemmelse med redaktørernes intentioner, som de redegør for dem i det korte forord: De savnede “en lækker coffetable-bog til netværk og forretningsforbindelser” og ønskede at skabe “en bog med byens smukkeste hjørner og detaljer.”
Det formål er redaktørerne lykkedes med. Til gengæld byder bogen ikke på mange vidnesbyrd om Aarhus’ skyggesider. Ud af de 411 fotos har jeg talt tre portrætter af nogle hjemløse fra Klostertorv, som udmærker sig ved at være æstetisk smukke fotos i overensstemmelse med linjen i fotobogen.
Men derudover er der ikke billeder af tiggere, junkier, pushere, drankere og ludere. Der er ikke billeder af grupper af væltende fulde unge, der sejler rundt i nattelivet. Der er ikke billeder af grimme baggårde. Der er ikke billeder, der viser trøstesløsheden i Gellerupparken eller Bispehaven. Jo, der er billeder fra f.eks. Gellerupparken, men kun dem, der viser de glade sider (og det er jo dejligt, at de sider bliver vist frem for en gangs skyld, men det er ikke det hele billede af bydelen).
Udgivelsen er i sig selv et non-profit projekt. Det tjener i den forbindelse udgiverne til ære, at man på projektets hjemmeside kan finde et detaljeret regnskab lagt frem (ja, inklusive anmeldereksemplarer sendt til bogbloggere som undertegnede).
AARHUS | BY | AARHUS udkommer i dag den 1. juni 2018. Du kan læse mere om projektet og se billeder her: www.lasertryk.dk/aba.
Bogen er venligt tilsendt fra forlaget som anmeldereksemplar. K’s bognoter har ikke i øvrigt nogen forbindelse til forlag eller redaktører.
Titel: AARHUS | BY | AARHUSForfatter: Anders Grønborg (red.), Chresten H. Ibsen (red.)
Udgiver: Lasertryk.dk A/S
Udgivelsesdato: 01.06.2018
Sider: 329
Originalsprog: Dansk, Engelsk, Kinesisk
Læst: Maj 2018
K's vurdering: