Allerede butikkens navn, som med store gyldne bogstaver pryder facaden til den lille butik, giver mig associationer til Hr. Ollivanders magiske tryllestavsbutik i Harry Potter-universet.
Og jeg bliver ikke skuffet, da jeg tager i dørhåndtaget og bevæger mig indenfor i det lille butikslokale. For ganske vist er her ikke tryllestave på hylderne, men til gengæld noget næsten lige så magisk, nemlig bøger, gode bøger. Og stemningen oser af klassisk boghandel.
Det første, jeg bemærker, er den bløde, behageligt afdæmpede jazzmusik, der fylder lokalet. Det næste er de smukke, håndlavede træreoler, der beklæder alle vægge fra gulv til det høje loft. Og så selvfølgelig alle bøgerne på hylderne.
Butikken dækker ikke mange gulvkvadratmeter, men til gengæld er her højt til loftet, og det giver luft i butikslokalet og plads til relativt mange bøger i reolerne. De øverste hylder levner stadig plads til udvidelse af sortimentet. Det bliver der forhåbentlig grundlag for, hvis boghandelen får den luft under vingerne, den fortjener.
I et hjørne af butikslokalet er der blevet plads til en sofa, et bord og et par stole, hvor man har mulighed for at hænge ud med en kop kaffe eller et glas vin, som kan købes i butikken.
Bøgerne på hylderne ser ud til at være udvalgt med omhu af en boghandler, der selv elsker god litteratur. Titlerne er overvejende dansksprogede med både dansk og oversat skønlitteratur som den bærende del af sortimentet. Jeg noterer til min tilfredshed, at mange kvalitetsudgivelser fra de små, danske forlag har fremtrædende pladser på hylderne.
I den faglitterære afdeling bed jeg mest mærke i en vis overvægt af titler med filosofisk og kulturhistorisk tilsnit. Men der er også et udvalg af børnebøger og smukke coffee table books i reolerne.
I det hele taget synes ledetråden for Olivarius at være høj kvalitet og og stemning. I så fald lykkes boghandler Tina Larsen til fulde med projektet.
Imponerende er det især, at det er lykkedes at skabe denne særlige stemning, som får den besøgende til uvilkårligt at tænke, at denne forretning må have ligget her altid. Det har den imidlertid ikke. Faktisk er boghandelen ganske ny, den åbnede kun 6. juli i år.
Traditionen for en boghandel i Svaneke er til gengæld ikke ny, og faktisk er den nye forretnings navn i sig selv et charmerende kniks for netop denne tradition. Den første boghandel i Svaneke blev således åbnet i 1876 af en vis frøken Elna Olivarius, som drev butikken indtil 1913. Svaneke boghandel fortsatte med andre indehavere, indtil den endegyldigt lukkede i 1982 efter 106 år.
Nu har Svaneke så igen sin egen boghandel, og jeg tænker, at frøken Olivarius ville være stolt over at se sit navn pryde facaden på denne fine, lille butik. Hvis jeg var bornholmer, ville jeg ihvertfald være svært fornøjet over at have fået denne mulighed for at browse bøger i rigtig fysisk butik med en levende boghandler bag disken.
Den levende boghandler er Tina Larsen, og hende vil nogle københavnske bogentusiaster måske kende, for hun har i omkring 15 år være en hovedkraft i Tranquebar boghandel i Borgergade (som jeg tidligere har omtalt på bloggen her). Nu er verdenslitteraturboghandelen i København så skiftet ud med den noget mindre butik i Svaneke – men som besøgende glæder jeg mig over, at at Tina Larsen har taget udsynet med, sådan som det kan aflæses på boghylderne i Olivarius.
Er du fastboende bornholmer og boglæser, så kan jeg ikke opfordre nok til løbende at støtte det nye, fine projekt i Svaneke ved at købe bøger her. Og er du – som jeg i denne uge – blot turist på øen, så er hermed videregivet et godt udflugtstip, for Olivarius er et værdigt udflugtsmål i sig selv (ihvertfald for bogentusiaster).
Olivarius Boghandel
Helgolandsgade 2, 3740 Svaneke
www.olivariusbornholm.dk
Facebook:/Olivarius
Ja, du har helt ret i din beskrivelse af den gode stemning i boghandlen.
Den kunne bestemt også mærkes ved udgivelsen af min digtsamling HIMMELSTREJF, hvor jeg holdt BogReception i Olivarius i sidste uge.