Top-lister over Alletiders Bedste Bøger er på den ene side selvfølgelig fjollede – for hvordan skulle man nogensinde kunne blive enige om kriterierne for dem? – på den anden side er de også sjove og har en vis fascination: Man kan glæde sig hemmeligt over at være i det gode, dannede selskab, når ens egne favoritter er med på listen. Man kan forarges frydefuldt over de titler, der IKKE er med – og endnu mere over de titler, som ER med, selv om de ikke burde være det. Og så kan man jo faktisk lade sig inspirere til den næste læseoplevelse.
Som en sådan top-liste leverer 1001 bøger varen. Der er herligt meget at forarges over, og også at lade sig inspirere af. Hver titel er omtalt på en halv til en hel side, og den er rigt illustreret. Bogen skæmmes nu noget af en inkonsekvent redaktion: Nogle bøger er oplistet med både originaltitel og titel i dansk oversættelse, andre kun med én af dem. For nogle bøger oplyses både det oprindelige og danske udgivelsesår, for andre kun det oprindelige mv.
De små artikler om hver bog på listen er også af ret forskelligartet karakter. Det følger naturligt af, at der er mange bidragydere til bogen, men igen kunne en mere konsekvent redaktionel linje have været ønskelig. For en hel del bøgers vedkommende indeholder omtalen kun en gengivelse af bogens handling – men ikke et ord om, hvad der kvalificerer den til en plads på listen. Rent indholdsmæssigt er der noget for enhver smag blandt de 1001 titler. Personligt blev jeg lidt irriteret over, at der er en meget tydelig vægtning til fordel for bøger, som er blevet filmatiseret.
K’s bognoter har konsolideret den internationale og danske udgave af 1001 bøger til en samlet 1001-liste, som du kan se her.
Der er masser af lignende top-10/100/500/1000-lister på nettet, som man kan underholde sig med. Jeg kan anbefale sitet The Greatest Books, som er en metaliste, der har samlet en gigantisk liste baseret på (i skrivende stund) i alt 107 oversigter over de bedste bøger fra forskellige kilder. Ved hjælp af en algoritme, har de konsolideret de mange lister til én samlet prioriteret liste baseret på, hvor mange lister de enkelte bøger optræder i. Man kan vælge at se den samlede liste eller de enkelte oprindelige lister. Og så kan man oprette sig som bruger og selv krydse af, hvilke bøger, man har læst, og hvilke, man gerne vil læse. Det er smart.
Og så må vi naturligvis ikke glemme K’s bognoters egen helt personlige og aldeles uvidenskabelige top 20.
Titel: 1001 bøger, du skal læse, før du dørForfatter: Peter Boxall (red.)
Udgiver: Politikens Forlag
Udgivelsesdato: 2010
Sider: 960
K's vurdering: