Letlæst, men alligevel indholdsmættet analyse af “folk” som aktuelt politisk, kulturelt og socialt begreb i historisk perspektiv.
Begrebet “folk” bærer i dag en “dunst af gas og galninge” med sig, som det hedder i bagsideteksten, men Ove Korsgaards ærinde er at vise, hvordan begrebet ikke alene har været, men stadig er, en afgørende kampplads for udviklingen af dansk demokrati og forståelsen af den danske nation og nationalstat. Og den pointe formidler han på forbilledlig vis i denne lille pamflet.
For den, der har beskæftiget sig bare en smule med den danske nationsbygning, nationalisme og demokrati i et idéhistorisk perspektiv, er der ganske vist ikke nogen egentligt nye ideer at komme efter her. Men Korsgaard bruger sine 60 små sider rigtig godt på at formidle sin solide historiske viden, så historien bliver til et relevant og levende perspektiv på at forstå den aktuelle debat om “national identitet”, “danskhed” og “sammenhængskraft”. Og han gør det ikke uden politisk kant:Korsgaard har holdninger til demokrati- og kulturdebatten i Danmark og Europa, som han ikke er bange for at bringe til torvs, uden dog at politisere direkte. Som sådan er det lille skrift også tro mod “pamflettens” natur som genre.
“I modsætning til, hvad de fleste danskere har lært i skolen, var indførelse af demokrati i Danmark altså ikke præget af fred, harmoni og hygge i slåbrok. Tværtimod. Kravet om demokrati medførte et regulært sammenbrud af den multinationale og flersproglige stat, der havde eksisteret gennem flere århundreder” (citat s. 33).
Og for sølle 25 kr. i en almindelig velassorteret boghandler, så kan den lille pamflet kun anbefales.
Og så har den om ikke andet inspireret mig til at fremfinde Korsgaards væsentligt mere omfattende doktordisputats fra 2004, Kampen om folket. Et dannelsesperspektiv på dansk historie gennem 500 år, som har stået i min bogreol i en del år efterhånden, af en eller anden uretfærdig grund ulæst. Nu er den avanceret til natbordet, hvor den ganske vist fortsat er i konkurrence med en større stak af andre bøger – men jeg vil satse på at kunne vende tilbage med en omtale af den inden for længe.
Pamfletten er udgivelse nr. 7 i Aarhus Universitets nye serie Tænkepauser, som – ihvertfald i dette tilfælde – på fornem vis får bragt “forskningen ud til folket” i en særdeles formidlingsvenlig form.
Titel: FolkForfatter: Ove Korsgaard
Udgiver: Aarhus Universitetsforlag
Udgivelsesdato: 2013
Sider: 60
Læst: Marts 2013
K's vurdering: