Nigeriansk romanklassiker er stadig værd at læse for sit indblik i livet i et traditionelt, vestafrikansk landsbysamfund.
Chinua Achebes (1930-2013) debutroman Things Fall Apart fra 1959 har status af en klassiker indenfor afrikansk romankunst. Mange steder vil man kunne se den omtalt som “den første afrikanske roman” forstået som den første roman skrevet af en afrikansk forfatter, om afrikanske forhold og fra et afrikansk synspunkt. Det er muligvis en tilsnigelse hævde, at Achebes roman var den allerførste “afrikanske roman” i dén forstand, men det var ihvertfald dén, der fik det første internationale gennembrud.
Things Fall Apart er historien om Okonkwo fra den fiktive klan Umuofia blandt Ibo-folket i det nuværende Nigeria.
Den ambitiøse Okonkwo er søn af en doven og mislykket far med lav status i landsbyen, men Okonkwo tilkæmper sig ved egen indsats og hårdt arbejde en position som en af klanens store mænd, indtil han som følge af sort uheld forbryder sig mod klanens love og sendes i landflygtighed i syv år.
Bogen indeholder ingen præcise historiske tidsangivelser, men ud fra beskrivelserne af den anglikanske missions første fremstød i området kan man antage, at den foregår lige omkring slutningen af det 19. århundrede.
Det giver dog god mening, at Achebe ikke angiver nogen præcise årstal, for der er noget tidløst over historien og hans skrivestil.
Den første halvdel af romanen fremstår som en semi-universel fortælling om en mands opvækst i et lille, vestafrikansk landsbysamfund. Bogen er samtidig et portræt af de traditionelle skikke i landsbyen og klanen, herunder religiøse ritualer og trosforestillinger, landbruget, årets gang, fester, overgangsriter, sociale magtstrukturer, kønsrelationer m.m.
Det er mange ting at komme omkring i en relativt kort roman, men Achebe lykkes med det gennem en meget enkel og prægnant skrivestil, der nærmer sig den mytologiske form.
Achebes stil er nøgtern og blottet for sentimentalitet. Ikke desto mindre har man som læser ikke svært ved at leve sig ind i de følelsesmæssige udfordringer, som de hårde levevilkår byder på. Som f.eks. her i den følgende korte ordveksling mellem to kvinder, der siger noget spædbarnsdødeligheden i samfundet:
‘She has been very well for some time. Perhaps she has come to stay.’
‘I think she has. How old is she now?’
‘She is about ten years old.’
‘I think she will stay. They usually stay, if they do not die before the age of six.’
Den anden halvdel af romanen følger Okonkwo i hans og hans families eksil og senere tilbagevenden til klanen. Den dominerende tråd i denne del af fortællingen er nedbrydningen og opløsningen af det tradtionelle samfund i mødet med den hvide mand, især i form af den anglikanske kirkes missionsvirksomhed og det administrative og militære magtapparat, englænderne bygger op omkring missionen.
Things Fall Apart er ikke egentlig medrivende læsning. Hertil er Achebes skrivestil for ordknap, selv om romanen er fyldt med ydre dramatiske begivenheder. Men den er bestemt interessant og anbefalelsesværdig allerede i kraft af, at den er kommet til at udgøre en slags reference i den afrikanske romanlitteraturhistorie.
Romanen er skrevet på engelsk, men foretrækker du at læse på dansk, er den også oversat til dansk af Kirsten Jenlev som Alt falder fra hinanden (1986).
Titel: Things Fall Apart
Forfatter: Chinua Achebe
Udgiver: Anchor Books
Udgivelsesdato: 21.04.2009
Sider: 209
Opr. udgivelsesår: 1958
Læst: August 2015
K's vurdering: