33 revolutioner. 33 omdrejninger i minuttet på en slidt gammel plade, der er gået i hak. 33 kapitler om en cubansk revolution, der gik i stå og itu.
Canek Sánchez Guevara (1974-2015) var ældste barnebarn af den cubanske revolutionshelt Ernesto Che Guevara. Han var født i Havana og voksede op i Castros Cuba, angiveligt stolt af sin berømte morfar. Som ung voksen blev han imidlertid ligesom så mange andre cubanere skuffet og desillusioneret over den måde, den kommunistiske revolution udviklede sig på i Cuba, og i 1996 flygtede han som 22-årig ud af landet.
Canek Sánchez Guevara døde sidste år i Mexico kun 40 år gammel af en hjertesygdom. Kortromanen 33 revolutioner blev fundet mellem hans efterladte ejendele og udgives nu posthumt for første gang.
Bogen er gennemsyret af forfatterens eget desillusionerede billede af den cubanske revolution. I Canek Sánchez Guevaras version er Onkel Fidel’s Cuba et gråt og trist sted, hvor såvel den ideologiske propaganda som det udsigtsløse hverdagsliv kører i samme rille som en ridset plade.
Bogens originaltitel 33 revoluciones spiller således på dobbeltbetydningen af det spanske ord revoluciones, som både kan betyde “revolutioner” og “omdrejninger” – som i en vinylpladespillers 33 omdrejninger i minuttet. Med denne reference til en LPs omdrejningshastighed er bogen er bygget op af 33 korte kapitler – eller 33 sange, om man vil, på samme trøstesløse melodi. De 33 små kapitler er selvstændige snapshots, men de udgør også en sammenhængende historie med en fremdrift.
Den ridsede plade, der bliver ved at dreje rundt med pickuppen i samme hak, er en bærende metafor i bogen og går igen i næsten hvert eneste kapitel som et slags refræn. Det kan forekomme lidt anstrengt og ensformigt for læseren, men fungerer nu alligevel meget godt som billede på og understregning af den slidte ensformighed uden udsigt til at komme videre, som romanens navnløse hovedperson oplever.
Hovedpersonen har et kedsommeligt bureaukratjob i Havana, og når han ikke er på arbejde, vandrer han rundt med et gammelt kamera og indfanger billeder af et Cuba i modløshed, fattigdom og frygt. Blandt billederne er et stadig stigende antal desperate cubanere, som sætter til søs fra stranden på nødtørftigt sammenflikkede tømmerflåder med håbet om at slippe væk.
Han afslutter den første filmrulle, da den flydende konstruktion fjerner sig med sin last af dødtrætte af alting, uden noget, der kan holde dem tilbage. Mens tømmerflåden bevæger sig ud mod strædet, begiver han sig hjemad (med slæbende skridt), mens han spørger sig selv, på hvilket tidspunkt drømmen om fremtiden lagde sig for anker i fortiden: Alt det, som vi regnede med at have lagt bag os, tænker han, kommer igen (alle det gamle styres laster, bare today) som en møtrik med slidt gevind eller en plade, der ridses og drejer rundt og rundt.
33 revolutioner er en lille bog, og selv om markedsføringen af bogen naturligvis spiller en del på, at forfatteren er barnebarn af den berømte Che (og jeg falder selv i fælden, som man vil have bemærket), så kan den nu godt stå på egne ben. Et kort, men spændende bekendtskab, der bestemt kan anbefales.
Bogen er oversat til sikkert dansk af Iben Hasselbalch. Og så skal vi ikke glemme at rose det elegante omslagsdesign af Juan Pablo Bambariere, som på én gang er friskt og moderne og samtidig emmer passende af 1970’er-marxisme.
33 revolutioner udkommer i dag den 11. november 2016, og der er udgivelsesreception ved Skjødt Forlags stand på Bogforum i Bella Center senere på dagen.
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.
Titel: 33 revolutionerForfatter: Canek Sánchez Guevara
Udgiver: Skjødt Forlag
Udgivelsesdato: 11.11.2016
Sider: 68
Originalsprog: Spansk
Oversætter: Iben Hasselbalch
Originaltitel: 33 revoluciones
Opr. udgivelsesår: 2016
Læst: November 2016
K's vurdering: