Quiz-brætspillet BEZZERWIZZER har i den nyeste udgave fået et twist med nye typer udfordringer med et særligt fokus på sprog og ord. Og det fungerer virkelig godt. Spillet er sjovt at spille, spørgsmålene og udfordringerne har en passende sværhedsgrad, der er god variation, og alle kan være med.
K’s bognoter er jo en blog om bøger, og det bliver den ved med at være, men trofaste følgere vil have bemærket, at der fra tid til anden sniger sig et ueffent indlæg ind om noget andet – det løsagtige kriterium synes at være, at hvis det har noget med sprog at gøre, så kan det i et svagt øjeblik få lov at passere censuren.
Et sådant svagt øjeblik indtraf, da Bezzerwizzer Studio fik overtalt mig til at prøvespille den nye version af det kendte, danske quizspil BEZZERWIZZER, som her i efteråret blev lanceret i en udgave med særligt fokus på sprog og ord. Det er da heller ikke første gang, at jeg anmelder brætspil med fokus på sprog her på bloggen (se min anmeldelse af Susanne Stauns Sprogspillet her), og jeg vil ikke afvise, at det kan ske igen.
BEZZERWISSER Ord har, som navnet antyder, særligt fokus på ord og sprog. Derudover skiller spillet sig ud ved ikke kun at rumme klassiske quizspørgsmål i forskellige former for paratviden. Dem er der også blevet plads til, men de kombinereres med andre typer udfordringer i form af ord- og bogstavlege.
De klassiske quizspørgsmål falder inden for ti kategorier, der overvejende (men ikke kun) har fokus på sprog. Det er for eksempel kategorier som litteratur (titler og citater fra bøger mv.), fremmedsprog (hvad hedder det på andre sprog), bag om ordet (om ords oprindelse), reklamer (slogans og andre udtryk fra reklameverdenen), vendinger (talemåder og historien bag dem). Eksempler på spørgsmål kan ses på kortene på billedet herunder.
Der er også enkelte bredere og umiddelbart mere velkendte kategorier som musik, film og tv og sport. Men også her er der overvejende fokus på sprog. For eksempel handler sportsspørgsmålene ikke om, hvem der vandt OL-sølv i en eller anden inferiør sportsgren i 1980, men i stedet typisk om, hvad særlige udtryk og vendinger fra sportens verden egentlig betyder.
Dertil kommer så nogle nye udfordringer i form af ordlege inden for seks kategorier. Det kan for eksempel handle om at gætte anagrammer, danne ordkæder, løse kryds-og-tværs-lignende opgaver og god gammeldags retstavning. Til disse typer af opgaver medfølger en skriveblok til hver deltager, som man kan vælge at støtte sig til.
De forskellige discipliner i spillet udfordrer forskellige typer af kompetencer og viden, og det giver spillet en bredere appel end de klassiske quizspil i paratviden. Og variationen gør det i det hele taget også bare sjovere.
Hjemme i K’s julestue formåede spillet at underholde på tværs af tre generationer i aldersspændet 26-78 år. Kombinationen af klassiske quizspørgsmål i paratviden og de forskellige ordlege betød, at vi alle kunne være med, alle havde det sjovt, og det var bestemt ikke givet på forhånd, hvem der ville løbe af med sejren.
Det sidste gjorde ganske vist rent forbigående K selv en smule bitter, da han plejer at kunne føre sig sikkert frem i den slags quizspil, hvor der dystes i død og ubrugelig viden om glemte ting … men det kunne han ikke klare sig med her – til udtalt tilfredshed for den yngre generation.
Selve spillereglerne følger det koncept, vi kender fra det “klassiske” BEZZERWIZZER, så dem vil jeg ikke gå nærmere ind på. Men der er god playability, især når man er tre eller fire spillere (som sagtens kan være hold).
Denne type spil har det med at love, at “alle kan være med,” og det er næsten aldrig rigtigt. Men det kan alle faktisk godt i dette tilfælde – forudsat, selvfølgelig, at alle synes, at det er sjovt at lege med ord (og har en vis alder – spillet angiver 15+ år, og det er nok meget passende).
Min eneste lille anke skulle være, at man ret hurtigt kommer bunken af spørgsmålskort igennem og dermed risikerer at få de samme spørgsmål igen. Det gør ikke så meget for de klassiske spørgsmål i paratviden (som nogle har det med at glemme svarene på, så dem kan man til en vis grad godt underholde sig med flere gange), men anagrammerne og andre af ordgåderne mister i højere grad fornøjelsen ved gentagelse.
Så lad os håbe, at der på et tidspunkt vil udkomme nogle ekstra bokse med supplerende sæt af spørgsmål. For det bliver helt sikkert et spil, vi kommer til at tage frem igen flere gange herhjemme.
Brætspillet er modtaget fra spiludgiveren som frieksemplar til anmeldelse.