På sporet af den tabte tid. Nyttigt, men ikke helt dækkende nok til at kunne kaldes et ideelt opslagsværk.
Et opslagsværk og en guide til Prousts megaromanDet kan være en udfordring at bevare overblikket over Prousts 4.466 sider lange romanværk. Især, hvis man – som jeg har gjort – læser det over flere år. Her kan Et overblik. Resumé- og registerbind ved den danske Proust-ekspert Neil Ashley Conrad Thing vise sig ganske nyttigt.
Resumé- og registerbindet er udgivet i tilknytning til forlaget Multivers’ nyoversættelse af På sporet (2002-2014), som er den udgave, jeg (fortsat) er i gang med at læse.
Bindet rummer dels et kort resumé over handlingen bind for bind. Denne del har jeg med udbytte konsulteret nogle gange, når jeg efter længere tids Proust-adskillelse har skullet finde tilbage til værket.
Dels er der en omtale af knap tyve udvalgte, centrale personer. Omtalerne er fine og nyttige som repetition i kombination med handlingsresuméerne. Jeg kunne dog have ønsket mig, at det var lidt mere omfattende. De fleste af de centrale personer, der er omtalt, havde jeg sådan set ikke det store problem med at holde styr på, og for deres vedkommende var overbliksbindet sådant set ligegyldigt for mig. De personer, jeg havde brug for at slå op undervejs, var netop de mindre betydningsfulde bipersoner, og de er typisk ikke omtalt.
Bindet rummer dog også et ganske omfattende register over personnavne med sidetalsreferencer til, hvor de optræder i Prousts værk. Og retfærdigvis skal det nævnes, at nogle af de personer, der ikke er blevet tildelt en plads i den uddybede personoversigt, får et par ord med på vejen i registeret.
Herudover er der blevet plads til nogle kortfattede noter om Prousts liv og værk, noget om de forskellige fortællestemmer i romaner samt lidt om nogle af de vigtigste geografiske steder i romanen.
Alt i alt har jeg haft udmærket nytte af opslagsbindet, fordi jeg har læst (og stadig læser) På sporet af den tabte tid over længere tid. Faktisk har jeg været i gang i otte år, kan jeg se af datoen for min anmeldelse af første del, Swanns verden. I den forbindelse har jeg især brugt resumékapitlerne til lige at finde tilbage i sporet.
Som nævnt savnede jeg dog især en mere omfattede oversigt med omtaler af værkets mange personer. Forlagets store oversættelses- og udgivelsesmæssige bedrift kunne godt have fortjent et mere dækkende registerbind.
Titel: På sporet af den tabte tid - Et overblik. Resumé- og registerbindForfatter: Neal Ashley Conrad Thing
Udgiver: Multivers
Udgivelsesdato: 2015
Sider: 128
Originalsprog: Dansk
Læst: 2013-2021
K's vurdering:
Monty Python har ganske vist lavet sketchen “The Proust Competition” … et resume af A la Recherche du Temps Perdu på 15 sekunder, – men den duer nok ikke her :0)
Jeg har ikke de bedste erfaringer med resumé værker. Enten har de en så omfattende detaljerigdom at de bliver uoverskuelige eller de, som i ovennævnte tilfælde, kun medtager de væsentligste figurer. Men jo … alt hvad man kan læse om værket er naturligvis af værdi. Derfor kunne jeg godt, såfremt jeg ikke læste andre udgaver med andre sidetal af “På sporet” – finde på erhverve omhandlede resumé- og registerbind.
Tak for at minde mig om Monty Pythons guddommelige “The All-England Summarize Proust Competition” – stærkt anbefalelsesværdig, hvis man er til MP og Proust (og selv om sketchen på vanlig MP-vis mest er gakket, så er det også tydeligt, at nogle i truppen rent faktisk har kunnet deres Proust): https://www.dailymotion.com/video/x6qscza
Et resume af “På sporet af den tabte tid” på 15 sekunder er som præstation fuldt på højde med Maxwells fire ligninger 😄
Det er mig, der takker. Jeg havde forgæves længe ledt efter linket til sketzen.
Mon ikke medlemmerne af Monty Python, hvoraf 3 var dimitteret fra University of Cambridge, har modtaget en solid undervisning i litteratur?
Det tror jeg gerne.