Læs mindst én bog fra hvert land i verden var den udfordring, jeg gav mig selv tilbage i januar 2016 under overskriften Verden rundt i bøger. Der er 196 FN-anerkendte nationer og med et par uautoriserede tilføjelser er min bruttoliste lige nu på præcis 200 lande. I går rundede jeg land nr. 100 og er dermed halvvejs. Det kan godt klare en lille fanfare.
Der har været en del afstikkere undervejs i form af bøger fra lande, jeg allerede havde besøgt én gang som led i læseudfordringen. Jeg har det med at blive fristet hele tiden til at læse uden for den afmærkede sti. Og selv om jeg de sidste par år har læst godt 100 bøger om året, så har jeg derfor brugt ca. halvandet år på at nå igennem de første 100 lande. Det er jeg nu egentlig også selv helt godt tilfreds med. Jeg markerer milepælen med en ny grafisk oversigt over fremskridtene, se verdenskortet herunder (eller klik her for en opdateret version af verdenskortet).

K’s litterære verdenskort pr. 3. juli 2017: 100+ bøger fra 100 lande læst
(klik på kortet for en større version – eller klik her for dagsaktuel version)
Hvad har så været det bedste eller det mest overraskende indtil nu? Umuligt at sige, for der har været så meget forskelligt godt – og selvfølgelig også et par nitter ind i mellem.
Nogle af de største overraskelser er jeg nok stødt på fra Afrika (selv om det formentlig mest siger noget om, hvor lidt jeg tidligere har beskæftiget mig med litteratur fra denne del af verden). Fiston Mwanza Mujilas vilde, energifyldte Tram 83 (Den Demokratiske Republik Congo) var således min måske bedste læseoplevelse i 2016. Og i 2017 er jeg sikker på, at Tayeb Salihs raffinerede nyklassiker Season of Migration to the North (Sudan) kommer med på listen. Den til dansk nyligt oversatte Sultens hus af Dambudzo Marechera (Zimbabwe) gjorde også stort indtryk med alt dens uforsonlige, men smukt formidlede vrede.
I Asien har det sjoveste og mest overraskende indslag uden tvivl været at tage med Nu Nu Yi til en sprudlende, larmende og bling-bling-glitrende burmesisk landsbyfestival i Smile as they Bow (Myanmar). Men der har også været andre gode bøger fra de meget forskelligartede litterære tradtioner på tværs af det store asiatiske kontinent. Kim Thúys Mãn (Vietnam) pirrede mine sanser og gav mig lyst til at tage til Vietnam for at spise og dufte til gadekøkkenerne. Sydkoreanske Han Kangs Vegetaren (som for nylig er udkommet på dansk) var jeg, ligesom mange andre, fascineret af. Og selv om Bandis The Accusation (Nordkorea) ikke kommer ind på top ti over de bedste bøger, jeg har læst, så var det nu ret skægt at læse denne første uafhængige, oversatte udgivelse fra en nordkoreansk forfatter, der stadig bor i Nordkorea.
Fra den arabiske halvø på den vestlige del af det asiatiske kontinent kan jeg blandt andet anbefale Hassan Blasims novellesamling Tossen fra Frihedspladsen (Irak) og David Grossmans En hest kommer ind på en bar (Israel), som fornylig vandt årets International Man Booker Prize.
Jeg er hen over de seneste år blevet mere og mere optaget af litteratur fra Syd- og Mellemamerika. Julio Cortázars nyklassiker Hinkeleg (Argentina) udkom langt om længe på dansk her i foråret på Skjødt Forlag og blev en af forårets helt store læseoplevelser, om end også en af de mere udfordrende af slagsen. Skøjdt Forlag stod også for den danske udgave af ‘den uruguayanske Kafka,’ Mario Levreros Byen (Uruguay), som er uforlignelig i sin besynderlige klaustrofobiske stemning. Hvis vi bliver i genren for skæve besynderligheder (som jeg har en vis forkærlighed for), kan jeg fra Mellemamerika fremhæve Augusto Monterrosos skæve og finurlige Complete Works and Other Stories (Guatemala). Endnu mere mærkelig og udfordrende, men stilmæssigt helt anderledes, er Wilson Harris’ Palace of the Peacock (Guyana), som blev en passende jubilæumsbog fra land nummer éthundrede.
Bevæger vi os nordpå til Nordamerika (hvortil jeg i denne sammenhæng også regner Caribien), så står USA selvfølgelig generelt stærkt. Jeg kunne fremhæve flere stærke titler fra den seneste læseperiode, men nøjes her med Ottessa Moshfeghs finurlige novellesamling Homesick for Another World (USA). Jeg har i en årrække haft en en stor forkærlighed for både klassisk og nyere litteratur fra USA, men min verdenslæseudfordring har været anledning til også at dyrke andre nordamerikanske lande.
En særlig fornøjelse har været flere bøger fra Mexico, hvor vi ikke kommer uden om Juan Pablo Villalobos, særligt Down the Rabbithole. Blandt andre stærke mexicanske forfattere kan jeg ikke undlade at nævne Juan Rulfo (med klassikeren Pedro Páramo), Yuri Herrera, Álvaro Enrigue (hvis vanvittige Sæt og match netop er udkommet på dansk) og Juan José Arreola (hvis novellesamling Fabularium også er udgivet på dansk for nylig).
Fra de caribiske øer stod Edwidge Danticat for en anden af de bedste læseoplevelser i 2016 med novellesamlingen Krik? Krak! (Haiti). Danticat mestrer den svære kunst at gøre mennesker levende i et enkelt, stærkt og vedkommende sprog. I dét stykke er hun helt oppe på niveau med canadiske Alice Munro, hvis novellekunst næppe behøver nogen yderligere introduktion – jeg har blandt andet læst samlingen Dear Life, men jeg er bestemt ikke færdig med Munro.
I Australien og Oceanien har der til gengæld været længere mellem snapsene. Christos Tsiolkas’ Lussingen (Australien) var en glimrende australsk samtidsroman, men når man bevæger sig ud til de små østater i Stillehavet som f.eks. Nauru, Vanuatu, Tonga og Salomonøerne, så bliver det meget svært overhovedet at finde noget udgivet skønlitteratur. Det er sådan set ikke så mærkeligt, for dels er der tale om endog meget små nationer, og dels har de fleste af stillehavsnationerne stort set aldrig haft nogen skriftlig, litterær tradition. Noget af det sjoveste, jeg har læst fra de kanter indtil nu, har nok været Selina Tusitala Marsh’s power poetry-samling, Fast Talking PI (Tuvalu).
Og så er der selvfølgelig den europæiske litteratur, hvor jeg jo egentlig syntes, at jeg var ganske godt velbevandret i forvejen. Læseudfordringen har været anledning til at genbesøge en del lande, hvorfra jeg tidligere har læst mange og virkelig gode bøger, og jeg har læst både klassikere og nyere udgivelser. Men der er jo faktisk ganske mange europæiske lande, og heriblandt også en del, jeg ikke så tit eller nogensinde har læst noget fra. Et par nedslag blandt nogle nyere udgivelser, men der er mange andre gode på listen:
Elvira Dones’ Sworn Virgin (Albanien) er på én gang velskrevet og underholdende og giver et interessant indblik i den gamle albanske sædvaneret Kanun. Robert Seethalers afdæmpede, men indtrængende Et helt liv (Østrig) er helt fortjent blevet betegnet som ‘en østrigsk Stoner.’ Olga Tokarczuks spøjse konklomerat af kombineret fiktion, rejselitteratur og essayistik, Rejsende (Polen), var både fornøjelig, tankevækkende, bevægende og horisontudvidende læsning.
Og skal jeg slutte af med noget fra den lettere feel good-genre (for det skal der også være plads til), så blev jeg altså bare glad i låget af at læse Jean-Paul Didierlaurents Læseren i morgentoget (Frankrig), som ikke mindst handler om glæden ved at læse bøger. Og et mere passende punktum finder man vel ikke for denne markering af en milepæl.
Hvad så nu?
Nu er der så kun 100 lande og 100 bøger tilbage (plus afstikkerne undervejs). Jeg har allerede fået en del gode forslag fra jer, der læser med derude, til bøger fra nogle af de resterende lande (se bruttolisten her). Men der er stadig en del hvide pletter på landkortet, så tøv ikke, hvis du har et godt forslag til en bog fra et land, jeg endnu ikke været forbi. Skriv en kommentar her på bloggen eller send et tip til k@bognoter.dk. Som altid kan du også følge med på twitter, facebook og instagram m.m.
* Læs mere om læseudfordringen Verden rundt i bøger
* Se den samlede liste over alle lande med links til anmeldelser af læste bøger og foreløbige forslag til bøger fra lande, jeg endnu ikke har besøgt.
* Gå på opdagelse på det interaktive litterære verdenskort (og tilgiv, at det interaktive kort stadig er holdt i kedeligt ensfarvet gråt og orange – jeg har ikke fået mit nye kort med bogomslag fra de læste bøger, jf. ovenfor, til at fungere interaktivt endnu).